Deg:
2 kg potatis
4 msk salt
2 dl majsstärkelse
2 ägg
Fyllning:
1 kg nötfärs
2 msk olja
2 tsk irakisk kryddblandning (kan använda endast svart peppar)
1 dl finhackad bladpersilja
Värm oljan och bryn nötfärsen. Tillsätt sedan den
irakiska kryddblandningen, persilja och saltet.
Koka potatisen men inte väldigt mjukt, den ska vara lite
hård. Glöm inte att salta potatisen. Pressa potatisen. Tillsätt salt,
majsstärkelse och ägg och knåda blandningen till en deg.
Ta lite av degen och forma en boll ungefär lika stor som en
golfboll. Gör en grop i bollen med pekfingret. Fyll ¾ av gropen med
köttfyllningen och stäng igen den. Platta därefter till bollen genom att lägga
bollen på ena handflatan och trycka lätt på den med fingrarna på andra handen.
Gör färdigt alla bitar.
Fyll en stekpanna rikligt med olja och värm den. Använd
gärna en liten kastrull så går det åt mindre olja. Lägg bitarna i den varma
oljan och stek på varje sida tills den får en fin stekyta. Låt rinna av på
hushållspapper.
Finns det fler bilder på potatisplättarna?
SvaraRaderaduger de här bilderna?
SvaraRadera