onsdag, december 14, 2011

Annorlunda potatisplättar

De här potatisplättarna är Antons, min äldsta son, favorit. Han brukar fråga efter dem. De är godast om man äter dem precis efter stekning. Plättarna kan också frysas innan stekning. Då steks de frysta, de smälter under stekningen. Servera tillsammans med grönsaker.



Deg:
2 kg potatis       
4 msk salt
2 dl majsstärkelse
2 ägg
Fyllning:
1 kg nötfärs
2 msk olja
2 tsk irakisk kryddblandning (kan använda endast svart peppar)
1 dl finhackad bladpersilja
2 tsk salt


Värm oljan och bryn nötfärsen. Tillsätt sedan den irakiska kryddblandningen, persilja och saltet.

Koka potatisen men inte väldigt mjukt, den ska vara lite hård. Glöm inte att salta potatisen. Pressa potatisen. Tillsätt salt, majsstärkelse och ägg och knåda blandningen till en deg.

Ta lite av degen och forma en boll ungefär lika stor som en golfboll. Gör en grop i bollen med pekfingret. Fyll ¾ av gropen med köttfyllningen och stäng igen den. Platta därefter till bollen genom att lägga bollen på ena handflatan och trycka lätt på den med fingrarna på andra handen. Gör färdigt alla bitar.
Fyll en stekpanna rikligt med olja och värm den. Använd gärna en liten kastrull så går det åt mindre olja. Lägg bitarna i den varma oljan och stek på varje sida tills den får en fin stekyta. Låt rinna av på hushållspapper.


2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.