tisdag, december 20, 2011

Irakisk paella - Biriani - Biryani

Den här maträtten, Biriani, kan man säga är den irakiska motsvarighet till spansk paella. Biriani är en typisk irakisk festrätt och serveras vid högtider. Vill man göra en vegetarisk variant av den så kan man utelämna kycklingen helt enkelt. Det finns många varianter av receptet, så här har min mamma lärt mig att laga den:



3 medelstora potatisar
5 gula lökar
4 hårdkokta ägg
olja till stekning
Ris:
2 tsk irakisk kryddblandning(finns hos orientaliska butiker)
6 dl ris
1 dl olja
Köttbullar:
250 g nötfärs
1 tsk salt
1 tsk irakisk kryddblandning(finns hos orientaliska butiker)
2 msk olja
Kyckling:
½ kyckling
1 gul lök
2 tsk salt
15 dl vatten

Kyckling: Dela löken i fyra delar. Koka kycklingen tillsammans med löken i ca 30 minuter. Ta bort skum om det kommer upp till ytan. Spara kycklingbuljongen för att koka riset i. Fördela kycklingen i mindre bitar och ta bort alla ben.

Ris: Tvätta riset och lägg i blöt i ca 10 minuter. Häll bort blötläggningsvattnet. Värm oljan. Stek riset lite lätt tillsammans med kryddorna. Tillsätt 8 dl kycklingbuljong. När buljongen börjar koka sänk värmen och låt sjuda tills buljongen har kokat bort. Rör om och sänk temperaturen till den lägsta. Låt stå ett tag tills riset är lagat, ca 30 minuter.

Köttbullar: Blanda salt, kryddblandning och köttfärsen. Arbeta samman tills allt är blandat. Fukta händerna med lite olja och forma färsen till små köttbullar, 2 cm i diameter. Bryn köttbullarna i olja i en stekpanna, inte för många åt gången, på god värme. Skaka pannan då och då, så att köttbullarna blir jämna i färgen. Stek i ca 5-6 minuter.

Biriani: Stek äggen och dela de sedan i två halvor. Skala potatis, skär i mindre tärningar och stek i olja. Skala lök, skär i halvringar och stek i olja. Blanda potatis, lök och kyckling. Krydda med irakisk kryddblandning. Blanda ihop med det kokta riset och köttbullarna. Låt stå på lägsta temperaturen med lock i ca 15 minuter. Lägg upp och fördela äggen ovanpå. Servera med sallad och yoghurt.

1 kommentar:

  1. Vi brukar ha friterad lök och mandel på biryanin. Sjukt gott!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.