tisdag, december 06, 2011

Surdegsbröd

Min kära make gillar att baka surdegsbröd. När han var pappaledig i våras kom han igång med att baka surdegsbröd. Himla gott är det. Jag förstod av en kollega att det tydligen är en trend bland föräldralediga pappor att baka surdegsbröd. Kollegan spådde att nästa trend blir korvstoppning. Min man har dock inte bakat något sedan han började jobba i augusti men häromdagen blev han sugen på att baka igen så nu ska det bakas. Nu har han börjat med surdegsgrunden och jag hoppas på att äta färskt bröd till på lördag. Ja, det tar tre dagar att göra i ordning grunden så det gäller att börja i tid.......

Hans recept nedan för att starta vetesurdegsgrund kommer ifrån Pain de Martin:


Dag 1, morgon
35 g ljummet vatten
25 g mild ekologisk yoghurt
50 g vetemjöl
Mät upp mjöl, yoghurt och vatten i en glasburk och blanda ordentligt med en sked. Lägg på locket (men skruva inte åt det) och ställ burken lite lagom varmt (alltså 22–25 grader). Nu ska burken stå två dygn. Under tiden Skakar han burken försiktigt var tolfte timme.

Dag 3, morgon
100 g ljummet vatten
100 g vetemjöl
Tillsätt vatten och vetemjöl. Blanda ordentligt med en sked. Sätt på locket och skruv åt den här gången. Nästa steg är att göra fördeg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.