måndag, december 12, 2011

Festris

Ris, ris, ris och ris. Vi brukar servera ris till det mesta. Om man vill göra lite mer än bara koka riset så passar det här receptet alldeles utmärkt. Det blir festligt tack vare kombinationen av söta russin och knapriga mandlar. För 4 portioner behöver du:



5 dl basmatiris
7 dl kyckling- eller köttbuljong (eller 5 dl vatten)
6 msk olja
2 tsk salt
Garnering:
100 g skållad, delad mandel(eller pinjenötter)
100 g russin
3 msk olja

Tvätta riset och lägg det i blöt i ca 10 minuter. Häll bort blötläggningsvattnet. Värm oljan. Stek riset lite lätt tillsammans med salt. Tillsätt buljong. Koka upp och låt sjuda tills vätskan har kokat bort. Rör om och sänk temperaturen till den lägsta. Låt stå ett tag, ca 30 minuter.

Granering: Värm oljan. Häll i mandel (eller pinjenötter) och bryn under omrörning tills de får gyllenbrun färg. Sänk temperaturen. Tillsätt russin och rör om.

Lägg upp riset och häll på garneringen

Till garneringen kan man också ha 50g berberisbär. Tillsätt de precis när du stänger av spisen. Bären är sura så de balanserar det söta från russinen. De kan utelämnas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.