Vinbladsdolma är en favorit maträtt till mig. Det finns många varianter, det här receptet är mammas. Grundreceptet kommer så klart från mormor och mamma har lagt sin prägel på det. Man serverar det som varmrätt tillsammans med bröd. Det här behövs för 8-10 portioner:
250 g vinblad (konserverade eller färska)
4 bitar lammspjäll
250 g kokta bondbönor
Fyllning:
500 g lammfärs
7 dl ris (t.ex. Basmati)
5 finhackade vitlöksklyftor
3 tsk paprikapulver, het
2 tsk svartpeppar
2 dl hackad färsk dill
1 dl olivolja
1 msk salt
Sås:
½ dl olivolja
saft från 1 citron
½ dl vatten
1 msk salt
Yoghurtsås:
7 dl yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
Fyllning: Tvätta riset och lägg det i blöt i ca 20
minuter. Häll bort blötläggningsvattnet. Blanda olivolja, ris, lammfärs,
vitlök, dill, paprikapulver, svartpeppar och salt. Ta en stor kastrull och lägg lammspjällen i botten. Lägg på
bondbönorna och fördela jämt.
Om vinbladen är konserverade, skölj först och sära sedan
försiktigt på dem. Låt de rinna av. Om vinbladen är färska är de svåra att
rulla ihop, koka tills färgen ändras (cirka 3 minuter). Ta upp och låt dem
rinna av i ett durkslag. Klipp bort eventuella själkar på bladen. Lägg ett blad på en
ren skärbräda med den blanka sidan nedåt. Lägg en matsked fyllning i mitten,
vik in sidorna och rulla ihop bladet hårt från stjälkänden. Lägg dolman i en
kastrull tätt ihop i lager. Blanda till såsen och häll i grytan. Lägg en uppochnervänd
tallrik över så att dolmarna hålls på plats under kokningen. Koka upp, sänk
värmen och sjud i ca 1 timme med lock. Ta bort tallriken och låt vila i
kastrullen i ca 15 minuter.
Blanda till yoghurtsåsen.
Vänd grytan upp och ner på en stor rund tallrik med höga
kanter. Servera dolmarna tillsammans med yoghurtsås och arabiskt tunnbröd. Servera gärna med pitabröd.
|
asså du är bästa pg.a dig fick jag MVG på min Hemkuskap prov tack tack så mycket från/Nadja
SvaraRaderaHärligt, vad glad jag är för din skull, grattis :)
SvaraRadera