söndag, december 11, 2011

Gott surdegsbröd

Vi fick precis äta himla gott surdegsbröd bakat av min kära man Erik. Det krävs lite planering och engagemang för att få till det men det är värt det. Man måste ha gjort surdegsgrunden först. Igår kväll satte Erik degen enligt Ronaldos recept genom att blanda ihop följande:


100 g surdegsgrund
200 g ljummet vatten
150 g ekologiskt vetemjöl
50 g rågmjöl 0,9 dl
Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke, täck med plastfolie. Placera varmt under natten. 
På morgonen idag använde han följande:

Surdegen från gårdagen
450 g vatten
750 g ekologiskt vetemjöl
20 g salt
Blanda alla ingredienser utom saltet och kör 8 minuter i assistenten. Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter. Degen ska vara lite klibbig och släppa från bunkens kanter. Lägg över degen i en smörjd låda och sätt på ett lock. Låt degen jäsa till dubbel storlek, 3-5 tim. Under tiden viker du degen ca tre- fem gånger. Efter en timme, vik degen varje halvtimme. Sätt ugnen på 275 grader. Placera en plåt eller baksten i mitten av ugnen och plåten på nedre hyllan. 

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och dela på hälften. Lägg upp delarna på ett mjölat bakplåtspapper. Sätt in brödet i ugnen. Sänk temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter sänk till 200 grader och lufta ugnen genom att öppna och stänga luckan. Upprepa luftningen ungefär var 5:e minut tills brödet är färdigt. Ta ut brödet efter totalt  –35 minuter (innertemperatur cirka 96 grader). Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.

2 kommentarer:

  1. Ser jättegott ut! Det börjar klia lite i surdegsfingrarna.:-)

    SvaraRadera
  2. Roligt att du tyckte det Markus. Det är farligt när det är gott för då slinker det ner en, två,.. bitar till fast man är mätt :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.