torsdag, oktober 30, 2014

Bamia - okra gryta


Bamia är den mest traditionella irakiska grytan gjord på grönsaken okra och lammkött. Okran utsänder ett ämne som gör att soppan tjocknar. Försök att få tag i små okra. Servera grytan med ris och bröd. Jag gillar att äta den med gul lök skivad i halvringar som serveras vid sidan om tillsammans med grön paprika. 


Till 4 portioner:
400 g okra (färsk eller fryst)
4-5 bitar framdel av lamm med ben
5 msk olja
2 msk tomatpuré
2 msk salt
5 skalade vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
1 finhackad gul lök
3 hackade tomater
2 l vatten

Gör så här:
Häll vatten och kött i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i ca 45 minuter. Ta bort skum som kommer upp till ytan. Ta upp köttet och spara köttbuljongen.

Om okran är färsk:
Värm oljan och stek köttbitarna och löken under omrörning. När köttet fått en fin stekyta, tillsätt 1-1,5 liter köttbuljong och okra. Komplettera med vatten om volymen köttbuljong är mindre. Låt sjuda i ca 20 minuter. Tillsätt tomatpuré, tomater, vitlök och salt och rör om. Låt sjuda med lock i ca 50 minuter.

Om okran är fryst:
Värm oljan och stek köttbitarna och löken under omrörning. När köttet fått en fin stekytan tillsätt tomatpuré och stek blandningen. Tillsätt tomater och salt och rör om. Tillsätt 1-1,5 liter köttbuljong. Komplettera med vatten om volymen köttbuljong är mindre. Låt sjuda med lock i ca 20-25 minuter. Tillsätt okra, citronsaft och vitlök. Låt sjuda i ca 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.