torsdag, december 22, 2011

Dadelkaka

Jag älskar dadlar, men de ska vara färska eller torkade. Man kan ta ut kärnan och lägga dit valnötter istället då får man en härlig kombination. Färska dadlar är gott att doppa i yoghurt, gärna turkiskt. Det finns väldigt många olika sorters dadlar. I mitt kylskåp finns det alltid dadlar, de håller väldigt länge och blir inte dåliga. De kan sockra och då kan man baka den här sockerkakan med dadlar. Receptet kommer från mor och hon brukade baka den här kakan ofta när vi var små. Receptet ger 12 bitar:




50 g smält smör
1 ägg
2 dl dadlar utan kärnor
2 dl vatten
3 dl mjöl
2 dl socker
2 dl grovhackade valnötter
2 tsk bakpulver
0.5 tsk bikarbonat
1 kryddmått salt
1 tsk malen kardemumma

Smörj och bröa en form, gärna avlång.  Koka vattnet. Häll på dadlarna och mosa med en gaffel. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kardemumma. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägg och vispa. Rör ner i mjölblandningen tillsammans, dadelmoset och valnötterna. Häll smeten i formen. Grädda på nedre delen av ugnen i ca 50 minuter i 175 grader.

2 kommentarer:

  1. Det låter smaskigt! Jag bor i Turkiet och här finns mycket dadlar så jag ska nog gå och köpa och göra kakan idag.
    Trevlig blogg!! :-)
    Jag äääälskar mat från Mellanöstern

    SvaraRadera
  2. Vad roligt! Hoppas att du blir nöjd. Jag älskar turisk mat, jag har några recept som är ursprungligen från Turkiet, de älskar jag.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.