fredag, april 06, 2012

Kliecha, Påskkakor

Idag bakas det för fullt hemma hos oss. Barnen, de som är friska i alla fall, är överlyckliga. De bakar Kliecha som är ett måste både till påsk och jul. Idag bakar vi kliecha utan fyllning och med dadelfyllning. Det doftra underbart gott i köket.

Kliecha med dadelfyllning, väldigt saftig
Deg till ca 100 kakor:
12 dl mjöl
4 dl smör
2 dl standardmjölk
2 dl yoghurt
50 g färsk jäst, 1 paket
4 tsk brödkrydda
2 tsk socker
2 tsk salt

Dadelfyllning:
0,5 kg urkärnad torkad dadel för bakning
2 msk smör
1 tsk kardemumma

Pensling:
2 ägg

Gör så här:
Värm mjölk och yoghurt fingervarmt. Smula ner jästen i en stor degbunke och rör ut med lite fingervarm mjölk och yoghurt. Tillsätt resten av mjölk, yoghurt och socker. Blanda samman mjöl, salt, brödkrydda och smör. Tillsätt jästblandningen. Arbeta i maskin tills degen är smidig. Dela degen i fyra delar. 

Kliecha utan fyllning
Utan fyllning:
Till det här använd 2 delar av degen. Rulla ut varje del till en 2 cm tjock rulle. Dela rullarna i mindre bitar med ca 2 centimeters mellanrum. Håll varje bit mellan tummen och pekfingret och långfingret. Tryck lite lätt så det bildas en kant. Gör flera små snitt i kanten med en kniv. Lägg dem på bakplåtspapper på en bakplåt. Låt jäsa i ca 30 minuter. Pensla med uppvispad ägg och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader tills de får en gyllenbrun färg, ca 10 minuter.

Med dadelfyllning:
Dadelfyllningen:
Värm smör på medelvärme. Tillsätt dadel. Tryck ut med en träsked tills det blir en mjuk dadelmassa. Tillsätt kardemumma och rör ihop. Ta en plastpåse och klipp i två lika stora delar (eller liknande material, dock ej platsfolie utan ett tjockare plastark). Lägg hälften av dadelmassan på den ena plasten och täck med den andra. Kavla ut dadelmassan.

Dadel-kliecha:
Kavla ut en degbit tunnt i en fyrkant. Ta bort den ena plasten från dadelmassan och lägg massan på den kavlade degen. Lägg så att dadelmassan täcker långsidan av degen. Ta bort sista plastarket. Vik 4 cm av långsidan av degen inåt. Fortsätt sedan att rulla degen inåt. Tryck försiktigt ihop med fingrarna. Skär snett ca 2 cm breda längder. Nagga på flera ställen med en gaffel. Lägg alla kliechabitar på bakplåtspapper på en bakplåt. Låt jäsa i ca 15 minuter.
Gör samma sak med resten av dadelmassan och den fjärde degdelen.
Pensla kliechabitarna med ägg och grädda i ugnen på 200 grader tills de får en gyllenbrun färg i ca 10 minuter.



7 kommentarer:

  1. Mums! Jag älskar allt med dadlar!

    SvaraRadera
  2. Då kommer du säkert att gilla de här kakorna :)

    SvaraRadera
  3. Jag tänkte göra dina kakor i helgen ;) Men jag förstod inte riktigt det där med dadlar för bakning? Kan man använda färska? Om man inte hittar torkade menar jag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt. Jag brukar använda torkade dadlar som jag köper på orientaliska butiker, vissa vanliga matbutiker säljer också det som Wilys och ICA i Linköping i alla fall. Man kan använda färska, då kommer det att gå fortare att få till en massa så man får vara uppmärksam. Lycka till och berätta gärna hur det blir.

      Radera
  4. ja älskar kletcha,min favofyllning är valnötter med sirap,så sjukt gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer. Spännande att du har sirap i valnötsfyllningen, jag blir nyfiken för jag brukar ha socker.

      Radera
  5. Åh, vilket spännande recept! Detta ska jag testa :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.