torsdag, april 12, 2012

Ännu mer kliecha, påskkakor


Nu har vi bakat ännu mer påskkaka, kliecha, den här gången med valnötsfyllning. De här kakorna är inte lik söta som dadelkliecha men de är himla goda särskilt när de är nygräddade.

Deg till ca 100 kakor:
12 dl mjöl
4 dl smör
2 dl standardmjölk
2 dl yoghurt
50 g färsk jäst, 1 paket
4 tsk brödkrydda
2 tsk socker
2 tsk salt

Valnötsfyllning:
4 dl hackade valnötter
3 msk socker
1 msk malen kardemumma
1 msk vatten

Pensling:
2 ägg

Gör så här:
Valnötsfyllning: blanda socker, valnötter, vatten och kardemumma.

Degen: Värm mjölk och yoghurt fingervarmt. Smula ner jästen i en stor degbunke och rör ut med lite fingervarm mjölk och yoghurt. Tillsätt resten av mjölk, yoghurt och socker. Blanda samman mjöl, salt, brödkrydda och smör. Tillsätt jästblandningen. Arbeta i maskin tills degen är smidig. Dela degen i fyra delar. 

Valnötskliecha: Kavla ut varje del av degen tunt. Tryck ut cirklar, ca 3-4 centimeter i diameter, med ett vänt glas. Lägg en tesked valnötsfyllningen i mitten. Tryck ihop kanterna. Ta tag i den ena kanten, vik den inåt och tryck in den med fingertopparna så den fastnar. Gör samma sak med nästa bit tills hela kanten är vikt inåt omlott. Lägg på bakplåtspapper på en bakplåt. Låt jäsa i ca 15 minuter. Pensla med ägg och grädda i ugnen på 200 grader tills de får en gyllenbrun färg i ca 10 minuter.

5 kommentarer:

  1. Hej!
    Vad kul att kika in i din blogg! Hittar mycket som ser gott ut.
    Hälsningar Charlotte, Isabelles mamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul Charlotte att du kollade in här.
      Soliga hälsningar
      Aseel

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Hej. Jag har nu provat baklava, blev jättegott :) Ska idag göra dessa kliecha, hoppas på samma tur att allt går bra :) Tack för bra skrivna recept med enkla förklaringar på hur man gör.

    Mvh Annki

    SvaraRadera
  4. Hej Annki,
    Tack för att du berättar hur det har gått för dig. Jag är glad att baklvan blev jättegott och att du tycker att recepten är bra skrivna med enkla förklaringar.
    Lycka till med kliecha, berätta gärna hur det går, jag är nyfiken :)
    Hälsningar
    Aseel

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.