lördag, januari 21, 2012

Gryta på vita bönor


Vita bönor är rika på fibrer, protein och mineraler. De har en mild smak och passar i grytor, sopor och sallader. Den här grytan smaker något helt annat än vita bönor på burk med tomatsås. Jag brukar utgå från torkade vita bönor. Man kan använda färdigkokta men då ska de inte koka så länge, de blir mosade då. Servera gärna med ris. Till 4 portioner behövs det:

5 dl torkade vita bönor 
6 kycklinglår
7 msk olja
1 dl tomatpuré
2 msk salt
1 msk chilipeppar, gärna stark
2 tsk svartpeppar
2 msk citronsaft
10 vitlöksklyftor
2 finhackade gula lökar
3 l vatten

Gör så här:
Blötlägg bönorna i vatten över natten. Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg bönorna i en gryta tillsammans med ca 1 liter vatten och koka på svagvärme tills bönorna är mjuka. Sila bort vattnet.
Värm 2 liter vatten och koka kycklingen i ca 30 minuter. Ta bort skum som kommer upp till ytan. Spara buljongen. Värm oljan och stek kycklingen och löken under omrörning. När kycklingen fått en fin stekytan tillsätt tomatpuré och paprikapulver och stek. Tillsätt bönor, salt, vitlöksklyftor, citronsaft och kycklingbuljong. Låt sjuda under lock i ca 20-25 minuter.

8 kommentarer:

  1. hej,
    jättebra blogg. jag vet att du har familj och är upptagen men kan du inte försöka vara aktivare i din blogg, haha har blivit beroende av den, undrade om du kan lägga ut recept på lahm ajin och za3tar?? e jättetacksam :))

    SvaraRadera
  2. Hej
    Vad kul att du följer bloggen, jag lovar att jag ska försöka skriva oftare. Jag gör mitt bästa med fyra barn och heltidsjobb :) Imorgon lägger jag ut receptet på lahm ajin. Jag är jätte glad att du gillar bloggen och vill ha recepten :) Berätta gärna när du provar maten hur den blir, jag är nyfiken :)
    Vänliga hälsningar
    /Aseel

    SvaraRadera
  3. Detta är en av mina favoriter!! Men min mamma brukar göra med oxkött som får småkoka läääänge och bli jättemört.

    SvaraRadera
  4. Jag hittade till din blogg, och Åh! Jag älskar den. :-) Så roligt med alla recept. Är det här Fasolia? Måste prova dina recept! :D
    /Caroline

    SvaraRadera
  5. Jag är nyfiken på hur du hittade bloggen?
    Jag är jätte glad att du gillar den. Det här är Fasolia Jabssa. Berätta gärna hur bra det blir när du har provat :)
    Hälsningar
    Aseel

    SvaraRadera
  6. Jag sökte på irakisk och kurdisk mat på Goggle och vips så trillade jag in. :-) Jag är svensk men har varit i norra irak (Kurdistan) i 1 år hos min man och hans familj, älskar att laga mat, och tycker att den irakiska och kurdiska maten är fantastisk! Jag har lagat endel, men provar mig fram fortfarande. Kul med inspiration från din blogg och att få recept, eftersom det är mycket jag inte kan fortfarande. Min man kommer till Sverige i Mars och det hade varit roligt att kunna överraska honom med utökade matlagningskunskaper! :-D
    Mvh, Caroline

    SvaraRadera
  7. Therese Abdulkareem29 september 2012 kl. 20:43

    Hej. Skulle blir glad om du la ut mera recept har kollat igenom alla dina recept skulle du kunna lägga ut något som är turkmensk som dom äter så min man kan bli extra glad.
    Tack för att du har en blogg med irakisk mat :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.