torsdag, januari 05, 2012

Curry potatis

Curry potatis är en smakrik gryta kryddad med curry. Jag gillar stark mat så jag brukar använda het chilipeppar. Justera styrkan efter din smak. Grytan görs på potatis och köttbullar som på arabiska kallas för Rass asfor som betyder fågelhuvud. Till 4 portioner behövs det:


5 medelstora potatisar
Köttbullar:
250 g nötfärs
1 tsk salt
1 tsk irakisk kryddblandning (eller svart peppar)
olja till stekning
Tomatsås:
2½ msk tomatpuré
1 l vatten
1 finhackad gul lök
2 tsk salt
1 msk curry
1 tsk svartpeppar
2 tsk chilipeppar
5 msk olja

Gör så här:
Köttbullarna: Blanda salt, kryddblandning och köttfärsen. Arbeta samman tills allt är blandat. Fukta händerna med lite olja och forma färsen till små köttbullar, 2 cm i diameter. Bryn köttbullarna i olja i en stekpanna, inte för många åt gången, på god värme. Skaka pannan då och då, så att köttbullarna blir jämna i färgen. Stek i ca 5-6 minuter.
Grytan: Skala och tärna potatisen. Värm oljan. Stek löken tills den blir gyllenbrun. Tillsätt tomatpuré, svartpeppar, paprikapulver, salt och curry, och rör om. Tillsätt vatten och koka. Låt sjuda tillsammans med potatisen i ca 20 minuter. Tillsätt köttbullarna och låt sjuda i 15 minuter. Servera med ris och sallad.

7 kommentarer:

  1. Hej! En helt orelaterad fråga. Vad använder man Anba pulver till och hur gör man med det? Blir alltid så nyfiken när jag står vid kryddorna. Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag älskar anba och det används när du ska göra torshi alltså inlagda grönsaker. Var väldigt beroende av det när jag var gravid. Mvh Hanna.

      Radera
  2. Hejsan Jonathan, Anba pulver har jag faktiskt inte använt så jag vet inte. Jag brukar däremot köpa Anba som tillbehör. En favorit smörgås till mig är gjord på hårdkokta ägg med skivad tomat och anba på. Mums! Jag ska göra i ordning en sådan smörgås och lägga upp det här. Håll utkik :)
    Hälsningar
    Aseel

    SvaraRadera
  3. Hej, jag undrar vad som är vanligt att servera i "en sallad"? Har du instagram? /Nyfiken

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej
      Det som är vanligt är Taboule http://irakiskmat.blogspot.se/2011/12/tabouleh.html och fatosh (sallad gjord på isbergssallad, tomater, gurka, rödlök, paprika, paprika, lite persilja, friterade pitabrödsbitar med dressing gjord på citronsaft, olivolja, salt). Man kan hoppas över brödet. Det receptet kommer snart :)

      Radera
  4. Ta inte två matskedar med salt för då blir grytan nästan oätlig, använd två teskedar istället

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mats
      Vad bra att du säger till, det ska vara 2 tsk! har uppdaterat receptet!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.