torsdag, november 17, 2011

Irakisk morotskaka

Den här morotskakan är en populär efterrätt i Irak som serveras till kaffe smaksatt med kardemumma. Den är söt och len i smaken. Kakan är mammas favorit, hon brukar servera den ofta. Kakan är perfekt om man är glutenallergiker eller laktosintolerant. Andra nötter kan användas, alternativt kan nötterna utelämnas. 

 


5 morötter (ca 500 g)
6 dl vatten
2 msk mjöl
1½ dl socker
1 tsk malen kardemumma
1 tsk citronsaft
½ dl hackade valnötter
5 msk smör
Garnering:
1 dl hackade pistaschnötter

Skala och riv morötterna fint. Lägg i kastrull och tillsätt vattnet. Låt sjuda i ca 30 minuter. Häll av kokvatten i en annan kastrull, pressa ur så mycket som möjligt. Blanda sedan det avhällda kokvattnet med 1½ dl socker och låt sjuda under omrörning tills det tjocknar. 

Värm smöret, tillsätt morötterna och rör om i ca 5 minuter. Tillsätt mjölet under omrörning. Tillsätt sockerblandningen och rör om. Sänk värmen och rör om tills den tjocknar. Tillsätt kardemumma och valnötterna.

Smeta ut på tallrik. Strö över pistaschnötterna. Serveras ljummet eller kallt.

5 kommentarer:

  1. Tack för receptet. Jag åt det här en gång på en barnkalas, men ville så gärna veta hur den görs. Efter många sökningar så hittar jag den till sist :)

    Nu ska jag göra den på en gång..

    SvaraRadera
  2. Hej! Vad kallas denna efterrätt i Irak? :)

    SvaraRadera
  3. Hej,
    Den kallas Hellawatt el-jizarr, حلاؤت الجزر
    :)

    SvaraRadera
  4. Hej! Tack för det fantastiska receptet. Pappa gjorde alltid denna när vi var små. Tänkte jag skulle överraska honom med det här sen! Jag vet inte om jag har missuppfattat.. men 1,5 dl socker i vattnet som morötterna kokats i, men i ingredienser står det att det ska vara 3 dl. Vilket gäller ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara,
      Vad roligt att du gillar receptet!
      Det ska vara 1½ dl socker
      Allt gott!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.