lördag, november 26, 2011

Baklava, Baklawa, Backlawa

De här kakorna passar bra till 1a advent tycker jag. Baklava är en söt bakelse serveras vid högtider i mellanöstern. Kakorna smakar kardemumma och innehåller valnötter. Jag brukar frysa de kakor som inte går åt. Just nu har jag några stycken i frysen som jag kan plocka fram om någon knackar på. Så här mycket behöver du för 35 bitar:


 
1 rulle (ca 500 g) fryst filodeg
400 g smält smör
Fyllning
1 kg valnötter
1.5 msk kardemumma
2 msk vatten
0.5 dl socker
Sockerlag:
4 dl socker
2 dl vatten
1 tsk citronsaft
1 tsk kardemumma.

Sätt ugnen på 175 grader.
Sockerlag: Koka upp vatten, socker och citronsaft till lagen. Tillsätt kardemumma.
Fyllning: Hacka nötterna grovt och blanda alla ingredienser.
Tina filodegen om den är fryst och håll den mjuk under en fuktig handduk.  Smörj en plåt ca 25x35 cm och lägg 1/3 del av filodegen. Bred ut fyllning och tryck lätt. Lägg resten av filodegen. Skär baklavan i ca 35 bitar. Häll på smöret och grädda gyllene i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Slå lagen över den färdiggräddade baklavan. Servera med gärna kaffe eller te.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.