onsdag, september 24, 2014

Mammas äppelpaj


Äpple är underbar frukt och man kan göra mycket gott med det. Min mamma brukar göra äppelpaj enligt följande recept:

Fyllning
5 st. äpplen
1 msk kanel
5 msk socker
1 dl valnötter
Deg:
3 dl vetemjöl
100 g smör, rumstemprerat
½ dl kallt vatten

Lägg mjölet i en bunke och arbeta in smöret med fingertopparna tills det hela blir en smulig massa. Tillsätt vatten och blanda till en fast deg. Stjälp upp på lätt mjölat yta och forma degen till en boll. Svep degen i en plastfolie och ställ i kylskåp i 20 minuter. Under tiden skala äpplen och skiva till klyftor. Lägg klyftorna i en gryta tillsammans med kanel och socker. Låt puttra under lock i ca 15 minuter.

Pensla pajformen med smält smör eller olja. Kavla ut degen så den blir stor nog att täcka formens botten och sidor (inklusive 4 cm överhäng). Lägg försiktigt över den i formen och jämna till kanterna.  Kavla ut degresterna till en avlång kaka och skär den i långa, 1 cm breda remsor med vass kniv. Häll äppelfyllningen i pajskalet. Lägg i valnötter. Väv ihop degremsorna i ett gallermönster över pajen, börja i mitten och arbeta utåt. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 30 minuter eller tills degen har lite färg. Servera pajen ljummen eller kall tillsammans med glass, vaniljsås eller vispad grädde.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.