torsdag, oktober 02, 2014

Timman bachilla – dillris med bondbönor


Den här vegetariska rätten är smakfull och proteinrik tack vare dillen och bondbönorna. Rätten serveras som det är eller till fisk. Det är stor skillnad på smaken mellan färska bondbönor och torkade eller köpta på burk. Frysta bondbönor smakar på samma sätt som färska. Det är också skillnad på smaken på skalade och oskalade bondbönor. Skalade bondbönor smakar som späda gröna ärtor medan oskalade bondbönor har mer en uttalad bönsmak. Bondbönor ska man alltid äta kokta eftersom råa bondbönor innehåller det giftiga ämnet lektiner. Giften försvinner när bönorna kokas. Själva bönskidan används inte i den här maträtten.

500 g bondbönor, färska eller frysta
2 dl hackad färskdill
4 dl ris
4 dl vatten
1 tsk salt
olja

Skölj riset några gånger och låt stå i vatten och dra i några minuter.

Bryt sönder bönskidorna och pilla ut bönorna om inte bönskidan redan borttagen. Skala sedan bönorna. Värm olja i en gryta och stek bönorna kort tillsammans med dillen. Sila bort vattnet från riset, häll riset i grytan och stek under omröring. Tillsätt vatten och salt. Rör om och låt koka. Sänk värmen och låt sjuda tills vattnet har kokat bort. Sänk temperaturen till det lägsta och låt dra tills riset är färdigt.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.