Jag älskar doften av nybakade lussebullar. Saffran är så
ljuvligt gott tycker jag. Till första advent har vi bakat de här härliga
lussebullarna. Till 30 st. behövs följande:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran (2 påsar)
2 dl strösocker eller sirap
0,5 tsk salt
1 ägg
2 dl yoghurt
ca 18 dl vetemjöl, ev lite mer
Pensling och garnering:
1 uppvispad ägg
1 dl blötlagda russin
Gör så här:
Stöt saffran riktigt fint med lite socker i en mortel. Smält
smöret i en kastrull. Rör ner saffranet i det smälta smöret. Häll i mjölk och
yoghurt och ljumna till ca 37°. Smula ner jästen i en bunke eller köksmaskin.
Rör ut jästen i en bunke och rör ut det i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, salt, socker eller sirap och
ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen tills den blir blank och
smidig och släpper kanterna, ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
Jäs under bakduk ca 30-45 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
Baka ut degen till kusar eller andra julbröd.
Lägg de på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk,
större bröd 20-30 min, mindre bröd 30-40 min. Garnera de färdigjästa kusarna
med att trycka ned russin som legat i blöt. Pensla med uppvispat ägg. Grädda
flätor och större bröd i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter i 225°. Grädda
mindre bröd i mitten av ugnen 5-8 min i 225°. Låt brödet svalna på galler under
bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.