måndag, december 17, 2012

Kliecha - dadelkaka

För er som gillar dadlar så kommer ni att gilla de här kakorna som är perfekta till jul. De är saftiga med inslag av kardemumma och dadel. Deg till ca 100 kakor:
12 dl mjöl
4 dl smör
2 dl standardmjölk
2 dl yoghurt
50 g färsk jäst, 1 paket
4 tsk brödkrydda
2 tsk socker
2 tsk salt

Dadelfyllning:
1 kg urkärnad torkad dadel för bakning
4 msk smör
2 tsk kardemumma

Pensling:
2 ägg

Gör så här:
Värm mjölk och yoghurt fingervarmt. Smula ner jästen i en stor degbunke och rör ut med lite fingervarm mjölk och yoghurt. Tillsätt resten av mjölk, yoghurt och socker. Blanda samman mjöl, salt, brödkrydda och smör. Tillsätt jästblandningen. Arbeta i maskin tills degen är smidig. Dela degen i fyra delar. 


Dadelfyllning:
Värm smör på medelvärme. Tillsätt dadel. Tryck ut med en träsked tills det blir en mjuk dadelmassa. Tillsätt kardemumma och rör ihop. Ta en plastpåse och klipp i två lika stora delar (eller liknande material, dock ej platsfolie utan ett tjockare plastark). Lägg hälften av dadelmassan på den ena plasten och täck med den andra. Kavla ut dadelmassan.

Kliecha:
Kavla ut en degdel tunnt i en fyrkant. Ta bort den ena plasten från dadelmassan och lägg massan på den kavlade degen. Lägg så att dadelmassan täcker långsidan av degen. Ta bort sista plastarket. Vik 4 cm av långsidan av degen inåt. Fortsätt sedan att rulla degen inåt. Tryck försiktigt ihop med fingrarna. Skär snett ca 2 cm breda längder. Nagga på flera ställen med en gaffel. Lägg alla kliechabitar på bakplåtspapper på en bakplåt. Låt jäsa i ca 15 minuter.
Gör samma sak med resten av dadelmassan och de andra degdelarna.
Pensla kliechabitarna med ägg och grädda i ugnen i ca 10 minuter på 200 grader, tills de får en gyllenbrun färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.