lördag, mars 03, 2012

Vegetarisk dolma, Japrak, Mahshi


Den här maträtten är perfekt att laga ihop med barnen. Mina äldsta barn brukar vilja vara med, de hackar, blandar och fyller grönsakerna. Jag brukar fixa i ordning allt dagen innan och ställer grytan i kylen. Dagen efter kokar jag den i såsen. Vid servering vänd grytan upp och ner på en stor rund tallrik med hög kant. Låt grytan stå kvar i ca 10 minuter innan den tas bort. Servera gärna med bröd och sallad.

Till 8-10 portioner:
ca 40 st. vinblad (konserverade eller färska)
1 squash (ca 200 g)
2 auberginer (ca 400 g)
2 paprikor
2 tomater
4 lökar

Fyllning:
1½ dl olivolja
7 dl ris (t.ex. Basmati)
2½ dl tomatpuré
3 msk paprikapulver, het
3 hackade gula lökar
4 hackade tomater
1 msk salt

Sås:
saft från 1½ citroner
1 msk salt
1 dl olja
4 msk tomatpuré
5 dl vatten

Gör så här:
Ta bort änden på squashen och auberginen och dela i mitten. Salta rikligt och låt stå i ca 2 timmar. Gröp ur squashen och auberginen. Spara skalet och fruktköttet. Skär av löken i rotänden. Skär upp längs med löken på ena sidan in till mitten och låt stå i ca 2 timmar. Lossa sedan försiktigt varje lökvarv för sig. Skär av ett lock av tomaterna och paprikorna och gröp ur. Släng kärnorna och spara fruktköttet och locken. Om vinbladen är konserverade, skölj först och sära sedan försiktigt på dem. Låt rinna av. Om vinbladen är färska är de svåra att rulla ihop. Koka dem tills färgen ändras (cirka 3 minuter). Ta upp och låt rinna av i ett durkslag. Klipp bort eventuella själkar på bladen. Tvätta riset och blötlägg i ca 20 minuter. Häll bort blötläggningsvattnet.
Fyllningen: Hacka allt sparad fruktkött. Blanda tomatpuré, irakisk kryddblandning, paprikapulver, olivolja och salt. Tillsätt ris, tomat och fruktkött.

Dolma: Använd en stor kastrull och lägg ett lager med vinblad i botten.
Lägg ett vinblad på en ren skärbräda med den blanka sidan nedåt. Lägg en matsked fyllning i mitten, vik in sidorna och rulla ihop bladet hårt från stjälkänden. Lägg dolman i en kastrull med stjälkänden nedåt tätt ihop i lager.
Fyll sedan med en ¾-del av aubergine- och squashskalen med fyllningen. Fyll inte helt eftersom riset kommer att svälla när det kokas. Sätt ihop auberginen med squashen. Fyll tomaterna och paprikorna med fyllningen och sätt på de sparade locken. Grönsakerna ska stå upp.
Lägg en uppochnervänd tallrik över så att dolmarna hålls på plats under kokningen. Sätt på locket, koka upp, sänk värmen och låt sjuda i ca 1 timme med lock. Ta bort tallriken och låt vila i kastrullen i ca 15 minuter.

15 kommentarer:

 1. Hur ska jag göra med såsen? när jag lagt grönsakerna i kastrullen, ska jag hälla över såsen då och sen koka upp? :)
  Jag har gjort ditt recept på Torshi nu, imorgon blir det steg 2 :-)
  /Caroline

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, först lägger du alla grönsaker i kastrullen, sedan häller du över såsen och därefter kokar du upp. Glöm inte att lägga på tallriken som tyngd :)
   Kul att du är igång Caroline och gör Torshi
   Berätta sedan om hur det smakar :)
   Aseel

   Radera
 2. Tusen tack för din blogg! Är en svensk tjej som har barn med en kurd från Irak. Är överlycklig över ditt bra recept på dolmar. Vill ju att min son ska få uppleva er fantastiska mat hemma. Gjordedina dolma idag och dom blev fantastiska :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad glad jag blir. Roligt att du berättar det. Då vet jag att receptet fungerade. Hälsningar

   Radera
 3. Åh! Jag har letat högt och lågt efter det här receptet. Nu ska här testas :) Läste om dig i min dotters tidning "Hembakat" och kastade mig över din blogg. HÄRLIGT!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du besöker bloggen och skriver. Berätta gärna sedan om vad du tycker om dolman när du testar
   Hälsningar
   Aseel

   Radera
 4. Hej
  Du har räddat mitt liv. Jag är från Irak/Kuwait men kan verkligen inte laga något från min egen kultur men din blogg har gjort det möjligt för mig att känna mig stolt över min matlagning :P tack så mycket!

  Nu till frågan:
  Jag hade tänkt att göra denna rätt men vi brukar även ha nötkött i fyllningen, så ska jag steka köttet med riset eller hur funkar det? för att enligt ditt recept ska man blötlägga riset men det står ingenting om att koka den eller steka den. Vad ska jag göra med riset efter att jag blötläggt det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Vad glad jag blir av att bloggen kommer till nytta, det är roligt att du berättar det så jag får mer energi att fortsätta :)

   När det gäller riset så gör man inget med det förrän man kokar allt. Alltså efter blötläggningen, häll bort vattnet och blanda riset med de andra ingredienserna till fyllningen enligt receptet.

   Man kan använda nötfärs eller lammfärs, här kommer ingredienserna om du ska laga dolman med kött (ingredienser till såsen är det samma för den vegetariska):

   Till 8-10 portioner:
   ca 35 st. vinblad (konserverade eller färska)
   1 squash (ca 200 g)
   1 aubergine (ca 200 g)
   2 paprikor
   1 tomat
   4 lökar
   4 bitar lammspjäll eller nötspjäll

   Fyllning:
   1½ dl olivolja
   500 g lammfärs eller nötfärs
   6 dl ris (t.ex. Basmati)
   2½ dl tomatpuré
   2 msk irakisk kryddblandning
   3 msk paprikapulver, het
   2 hackade gula lökar
   4 hackade tomater
   1 msk salt

   Tillagningen är det samma, skillnaden är fyllningen och det gör man enligt följande:


   Fyllning: Hacka inkråmet från grönsakerna. Blanda det med tomatpuré, irakisk kryddblandning, paprikapulver, olivolja och salt. Tillsätt färs, och ris.

   En annan skillnad är att köttspjällen läggs i botten av grytan istället för vinbladen i det vegetariska receptet. Köttet blir otroligt gott.

   Lycka till :)

   Radera
 5. hej,
  jag undrar omman kan använda mangold i stället för vinblad? Ska man läga då mangold i bötten också?

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Min rysktalande väninna har visat mig ditt recept på dolma. De är jätte goda, tack för receptet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Vad roligt att du skriver och berättar det, jag blir glad! Tack!
   Aseel

   Radera
  2. Hej Aseel!
   Jag skrev här den 7 juni 2014 och skriver nu igen. Jag kommer från ett annat land men jag har fått mycket beröm för den dolma som jag lagat enligt ditt underbara recept. Tack för ditt jobb och ditt generösa hjärta! Önskar dig och din familj en God Jul och Gott Nytt År! :-D
   Mvh/Nica

   Radera
  3. Hej Nica,
   Jätte roligt att du gör maten och att det blir så bra. Vad kul att du skriver och berättar! Det ger mig energi, tack snälla!
   Önskar dig också och din familj en God Jul och Gott Nytt År
   Många varma hälsningar
   Aseel

   Radera
 7. Hej! Tänkte göra denna rätt men Vad är irakisk kryddblandning? :) mvh Malena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malena, Kul att du tänker göra dolma. Den irakiska kryddblandning hittar du här http://irakiskmat.blogspot.se/2011/11/irakisk-kryddblandning.html
   Man behöver inte göra hela blandningen, man kan ta de kryddor man har och finns med i receptet :)
   Lycka till! Hoppas att det blir bra!
   Berätta gärna hur det blir sedan
   Trevlig helg!
   Aseel

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.