Mellfof, betyder ihoprullad. Den här rätten är en av mina favoriter. Jag serverar gärna den med festris, bröd och grönsakssallad.
Till 4 portioner:
3 långa och stora auberginer (ca 1 kg)
Olja till stekning
4 tomater
Fyllning:
500 g lammfärs
1 liten finhackad gul lök (80 g)
4 - 6 finhackade medelstora vitlöksklyftor
2 tsk irakisk kryddblandning
1 tsk salt
Tomatsås:
Tomatsås:
1 dl tomatpuré
1 tsk salt
4 dl vatten
Gör så här:
Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Skala dessutom
ett spår på den översta och understa skivornas yttersidor. Salta auberginen med
2 msk salt och låt stå i 1 timme. Då kommer auberginerna suga åt sig mindre
olja vid stekningen. Skölj auberginen och torka med en ren handduk. Värm oljan
och stek auberginen på båda sidorna. De kan också stekas i ugnen. Pensla då
först med olja.
Blanda lammfärs, lök, vitlök, salt och kryddor. Lägg
lite kött på ena kanten av den stekta auberginen och rulla runt den. Placera
den ihoprullade auberginen i en ugnsfast form med väldigt höga kanter. Skiva
tomaterna och lägg ovanpå.
Blanda ihop tomatsåsen och häll på de ihoprullade
auberginerna. Ställ formen i ugnen i ca 1½ timme på 200 grader. Mellfof kan också lagas i en gryta på spisen under ca 30 minuter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.