5 medelstora potatisar
Köttbullar:
Köttbullar:
250 g nötfärs
1 tsk salt
1 tsk irakisk kryddblandning (eller svart peppar)
olja till stekning
Tomatsås:
2½ msk tomatpuré
1 l vatten
1 finhackad gul lök
2 tsk salt
1 msk curry
1 tsk svartpeppar
2 tsk chilipeppar
5 msk olja
Gör så här:
Köttbullarna: Blanda salt, kryddblandning och köttfärsen. Arbeta samman tills allt är blandat. Fukta händerna med lite olja och forma färsen till små köttbullar, 2 cm i diameter. Bryn köttbullarna i olja i en stekpanna, inte för många åt gången, på god värme. Skaka pannan då och då, så att köttbullarna blir jämna i färgen. Stek i ca 5-6 minuter.
Köttbullarna: Blanda salt, kryddblandning och köttfärsen. Arbeta samman tills allt är blandat. Fukta händerna med lite olja och forma färsen till små köttbullar, 2 cm i diameter. Bryn köttbullarna i olja i en stekpanna, inte för många åt gången, på god värme. Skaka pannan då och då, så att köttbullarna blir jämna i färgen. Stek i ca 5-6 minuter.
Grytan: Skala och tärna potatisen. Värm oljan. Stek löken tills den
blir gyllenbrun. Tillsätt tomatpuré, svartpeppar, paprikapulver, salt och
curry, och rör om. Tillsätt vatten och koka. Låt sjuda tillsammans med
potatisen i ca 20 minuter. Tillsätt köttbullarna och låt sjuda i 15 minuter. Servera med ris och sallad.
Hej! En helt orelaterad fråga. Vad använder man Anba pulver till och hur gör man med det? Blir alltid så nyfiken när jag står vid kryddorna. Tack på förhand!
SvaraRaderaHej! Jag älskar anba och det används när du ska göra torshi alltså inlagda grönsaker. Var väldigt beroende av det när jag var gravid. Mvh Hanna.
RaderaHejsan Jonathan, Anba pulver har jag faktiskt inte använt så jag vet inte. Jag brukar däremot köpa Anba som tillbehör. En favorit smörgås till mig är gjord på hårdkokta ägg med skivad tomat och anba på. Mums! Jag ska göra i ordning en sådan smörgås och lägga upp det här. Håll utkik :)
SvaraRaderaHälsningar
Aseel
Hej, jag undrar vad som är vanligt att servera i "en sallad"? Har du instagram? /Nyfiken
SvaraRaderaHej
RaderaDet som är vanligt är Taboule http://irakiskmat.blogspot.se/2011/12/tabouleh.html och fatosh (sallad gjord på isbergssallad, tomater, gurka, rödlök, paprika, paprika, lite persilja, friterade pitabrödsbitar med dressing gjord på citronsaft, olivolja, salt). Man kan hoppas över brödet. Det receptet kommer snart :)
Ta inte två matskedar med salt för då blir grytan nästan oätlig, använd två teskedar istället
SvaraRaderaHej Mats
RaderaVad bra att du säger till, det ska vara 2 tsk! har uppdaterat receptet!