Med lite gurkmeja kan riset få lite färg och smak. Smaken kan höjas ytterligare om riset kokas i buljong. Min favorit är kycklingbuljong. Jag brukar koka kyckling med grönsaker som lök, morot och potatis. Ta bort all skum som kommer upp till ytan. Sedan sparar jag buljongen i frysen i mindre burkar och plockar fram vid behov.
5 dl basmatiris
5 dl vatten (eller 7 dl kyckling- eller köttbuljong)
6 msk olja
2 tsk salt
1 msk gurkmeja
Gör så här:
Tvätta riset och lägg i blöt i ca 10 minuter. Häll bort
blötläggningsvattnet. Värm oljan, häll i gurkmejan och bryn lite. Häll i riset
och stek under omrörning. Tillsätt vatten och salt och låt sjuda med lock. När
vattnet har kokat bort sänk temperaturen till den lägsta och rör om. Låt stå i
ca 30 minuter. Ju längre desto krispiggare botten det blir. Skrapa botten vid
serveringen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.