torsdag, mars 21, 2013

Fänkål och anis te


Jag brukar dricka en varm kopp fänkål och anis te på kvällarna och efter maten, både gott och nyttigt. Jag har en färdigblandat sats (dubbelt så mycket fänkål som anis) i skafferiet. Till 2 kopp behövs:

2 tsk fänkål, hel
1 tsk anis, hel
4 dl vatten
ev. Honung

Gör så här:
Till beredning av te koka vattnet. Tillsätt frön, låt teet sjuda i någon minut och sedan dra i 10-15 minuter och sila det sedan. Tillsätt gärna en tesked honung.  

Anis tillsammans med fänkål rekommenderas för ammande kvinnor eftersom både örterna anses öka mjölkbildningen. Anis och fänkål är en också beprövad huskur mot gasbildning hos småbarn. Spädbarn och småbarn med magbesvär kan få 1 tsk te direkt eller i vällingen.

Fänkål har sitt ursprung från Asien och Mellanöstern och är flitigt använd inom naturmedicinen. Fänkålsfröna botar hosta, har kramplösande egenskaper, underlättar matsmältningen, minskar gasbildning och stillar orolig mage. Fröna kan också tuggas för att förbättra andedräkten. Örten anses inflammationshämmande och desinficerande.

Anis är en av de äldsta läkeväxter och används också flitigt inom naturmedicinen. Anis är slemlösande, hostdämpande, matsmältningsfrämjande, och rogivande vid sömnlöshet och nervositet.





2 kommentarer:

  1. Vilka spännande smaker tillsammans! Låter väldigt gott så det blir nog förmiddagens pyssel :-)

    http://socalluscupcakes.blogspot.se

    SvaraRadera
  2. vad synd köpte dyrt te i hälsokostbutiken, så var det så enkelt, tack

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.