onsdag, oktober 15, 2014

Kyckling- eller hönsbuljong


Koka egen god buljong eller fond på kyckling eller höns som du sedan kan använda som bas till många såser och soppor. Koka ris eller bulgur med buljongen ger en underbar god smak. Buljongen kan frysas i en stor eller flera små byttor eller i istärningsformar. När buljongen är klar, låt kycklingen/hönsen svalna innan du skär och delar köttet i grova bitar som du använder till wok, gryta eller sallad. 

1 hel kyckling/höns eller 2 kg kycklinglår eller ben
2-3 liter vatten
3 morötter
0,5 purjolök
2 gula lökar
10 cm ingefära
2 msk salt

Börja med att skölja kycklingen/hönsen. Skala grönsakerna och dela de i större bitar. Lägg alla ingredienser i en stor gryta och slå på kallt vatten. Koka upp och låt sjuda på medelvärme i ca 45 minuter för kyckling eller 1,5 timmar för höns. Skumma bort fettet då och då. Sila av buljongen i en annan kastrull till sås eller soppa. Buljongen håller sig i kylen några dagar. Du kan också koka ner kycklingfonden eller hönsfonden mer till önskad smak och koncentration.

Ps. Du kan variera smaken genom att använda andra grönsaker som palsternacka, potatis och vitlök och genom att krydda med t.ex. svartpeppar, vitpeppar och lagerblad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.