tisdag, januari 01, 2013

Äggost


Jag börjar med att önska er alla Gott Nytt År! Hoppas ni hade en riktigt fin nyårsafton igår med god mat och trevligt sällskap!

Vi börjar året med äggost, en bohuslänsk specialitet som min svärmor brukar laga både till jul och påsk. Den brukar vara saftig, len i smaken och smälter i munnen. Jag tycker att äggosten är höjdpunkten på julbordet på julafton hos svärföräldrarna. Det är jättegott. I år har vi mer sug efter äggost så vi gör en egen som vi njuter av på årets första dag. Receptet nedan är enligt svärmor. 

8 st ägg
5 dl vispgrädde
5 dl filmjölk
3 l mjölk (3%)
0.5-1 dl strösocker
servera med t.ex. hallon blandat med hallonsylt

Värm mjölken i en stor tjock­bottnad kastrull, det är viktigt att mjölken inte kokar. Vispa ihop äggen med filmjölken. Vispa ner blandningen i den varma mjölken. Fortsätt att värma på medelvarm platta i 30-60 minuter tills den skär sig. Rör sakta då och då, det är viktigt att mjölken inte kokar. Här gäller det att ha tålamod. Ta kastrullen från värmen, låt svalna med lock på ca 30 minuter.



Lägg en äggostform (en form med små hål i) eller en sil på en djuptallrik. Ös försiktigt upp ostmassan med en hålslev, lägg först ett lager ostmassa, strö sedan över lite av sockret. Upprepa detta ett antal gånger. Täck med plast och låt äggosten stå kallt några timmar, minst 1 dygn, tills all vassle runnit av. 

Stjälp upp äggosten och servera med hallon blandat med hallonsylt.


4 kommentarer:

  1. Så spännande det låter. Har aldrig hört talas om! Kan det vara som en variant på Småländsk ostkaka måntro!? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja inte riktigt, de är ganska olika. Sylten är gemensamt :) Ostkaka är också gott

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Det är en traditionell maträtt från Bohuslän! :) jättegott!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.