Det här brödet är gott och enkelt att göra. Det passar utmärkt till soppa, buffé eller frukost. Ingredienserna nedan ger ca 24 st:
50 g jäst
7-8 dl ljummet vatten, 37°
1 dl rapsolja
1,5 tsk salt
1 msk flytande honung
4-5 del havremjöl (jag brukar göra min egen genom att mala havregryn i en matberedare)
10 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och häll över vattnet och oljan. Rör tills jästen löser sig. Tillsätt salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, gärna i maskin under ca 8 minuter. Lägg degen i en skål, täck skålen med plastpolje och låt jäsa i 30-45 min. Sätt ugnen på 225°.
Ta upp degen på en mjölad bänk och dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör det samma med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Låt jäsa under ca 10 min
Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Ta ut brödet och lägg det på galler. Låt brödet svalna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.