måndag, februari 20, 2012

Burek, börek, borek


De här kallas också för borek på samma sätt som de irakiska crepesen men degen görs på ett annat sätt. I det här receptet är degen mer brödaktig. Vi åt de till middag idag. De kan göras i ordning och läggs i frysen. Innan servering plockar man fram de, steker och serverar varma tillsammans med grönsaker. Bästa snabbmaten som är egentillverkad. Till 25 stycken behövs följande:


olja till stekning
Deg:
6-7 dl vetemjöl
1 msk vatten
3 ägg

1 tsk salt

2 msk olja
Fyllning:
250 g nötfärs
1 msk olja
½ tsk irakisk kryddblandning
½ dl finhackad bladpersilja
½ tsk salt
Mjölblandning:
1 msk mjöl
2 msk vatten

Gör så här:
Fyllning: Stek färsen i olja i stekpannan. Tillsätt irakisk kryddblandning, persilja och salt.
Deg: Rör ihop ingredienserna till degen och bearbeta till en smidig deg. Låt vila i ca 10 minuter.
Rör ihop mjölblandningen.
Borek: Dela degen i fyra delar. Dela sedan varje del i mitten och kavla ut till en fyrkant. Skär fyrkanten i tre remsor. Placera lite fyllning på remsor. Vik sedan varje remsa omväxlande till vänster och till höger till en sluten trekanter. Limma ihop med mjölblandningen. Nu kan man lägga in de i frysen för senare stekning. Eller fyll en stekpanna rikligt med olja och värm den. Använd gärna en mindre stekpanna så går det åt mindre olja. Stek några i taget tills de är gyllenbruna på både sidor. Låt rinna av på hushållspapper.

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.