måndag, juli 29, 2013

Rödvinbärspaj med maräng


Med de nyplockade röda vinbären gjorde vi en härlig rödvinbärspaj med maräng. En underbar smakkombination då de sura bären bryter fint mot marängens sötma. Väldigt gott att servera med vispad grädde. Detta är sommar för mig och därför blir det mitt bidrag till Månadens sötsak där temat för juli är semester. Till 10 bitar:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
125 g smör
1 st äggula
1 msk kallt vatten

Fyllning:
8 dl rensade röda vinbär
0,75 dl strösocker
2 msk potatismjöl

Maräng:
3 st äggvitor
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
 
Gör så här:

Pajdegen: Smält smöret. Blanda mjöl och socker i en bunke. Tillsätt smöret och arbeta ihop till en deg. Tillsätt äggulan och vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå i kylen minst 30 min, ju längre desto bättre. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

Fyllningen: Blanda vinbären med socker och potatismjöl.

Marängen: Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt vaniljsockret och hälften av strösockret och vispa smeten styv. Vänd ner resten av strösockret.

Pajen: Bred ut vinbären i pajskalet. Bred ut marängen över bären. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min, tills marängen har fått lite färg. Låt svalna innan servering.

5 kommentarer:

  1. Hej, tänkte bara säga att jag uppskattar din blogg. Jag letar alltid efter bra arabiska recept och det så svårt att hitta. MVH Maria Ridha

    SvaraRadera
  2. Hej Maria,
    Vad roligt att du uppskattar bloggen, tack för att du berättar det. Jag blev jätte glad av att läsa din kommentar som värmde mycket.
    Ha en bra dag.
    Med sol!
    Aseel

    SvaraRadera
  3. Kan verkligen känna den goda smaken i min mun just nu :D Mums!!

    SvaraRadera
  4. t'nkate göra den här ikväll :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.